14 de març 2011

Inspiracions o casualitats (I)

Us ha passat algun cop, que quan heu vist un cartell d'alguna pel·lícula, semblava que ja l'havíeu vist?

Molts cartells de cinema estan inspirats en obres d'art, cartells, fotografies,... i així fins un llarg etcètera, per arribar a altres cartells de cinema. Es pot tractar de la mateixa temàtica, o ser films de narracions ben diferents, però entre ells tenen alguna semblança en la imatge del cartell i en la seva composició.

Cartells: inspiracions o casualitats (I)*

La Jungla de Cristal (1988) vs Speed (1994)


Les pel·lícules d'acció tenen arguments i elements semblants: persecucions, explosions, foc, protagonistes majoritàriament masculins... 
Curiosament en aquest cartell, tant la figura humana, com el foc, com el transport (avió o autobús), estan distribuïts de la mateixa manera. Per sort, el títol del film està en marges diferents. Inspiració o casualitat? 

James Bond - Solo para sus ojos (1981) vs Trasnporter (2005) vs Dog house (2009) vs Austin Powers en miembro de oro (2002)





Aquests exemples són dels més curiosos que he trobat. Crec que en aquest cas, s'ha caigut amb la trampa de fer un mateix homenatge per diferents films, i el resultat és aquest: quatre cartells amb la mateixa composició.
La part interessant d'aquestes troballes, és que pots veure el canvi de modes, i decidir-te pel cartell que més t'agrada.

60 segundos (2000) vs 100 millas (2002)


M'atreviria a dir, que aquests cartells són dels més semblants que he trobat. La única diferència notable? Els rols femenins i masculins i la seva distribució en la composició del cartell. Mentre que en "60 segundos", l'actor està al marge superior, a "100 millas", l'actor està al marge inferior. I així, també succeeix en el cas dels personatges femenins.

Closer (2004) vs Los testigos (2007)


En aquest cas, la distribució de la composició és gairebé idèntic. Els canvis fonamentals són: 1) la tipografia escollida per a cadascun; "Closer" amb tipografia de pal sec, i "Los testigos" amb tipografia amb serif i 2) el nombre de personatges que apareixen en el cartell varien per una figura.

Sin perdón (1992 ) vs Justino (1994)

 

Pel que he pogut llegir, aquesta inspiració ja és premeditada, ja que es volia fer una parodia-homenatge a "Sin perdón". El canvi notable és l'arma que el personatge té a la mà (una pistola o un ganivet).

*Nota: Aquesta temàtica estarà dividida en diferents posts a causa del gran nombre d'inspiracions o casualitats trobades.

Alguns dels cartells que heu pogut veure, els he extret del bloc maconfidential, gràcies a l'aportació que va fer en un post anterior, a través d'un comentari. Us convido que feu una visita pel seu bloc!


I A LA PROPERA ENTRADA... Inspiracions o casualitats (II)

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tela, no? Fa molta gràcia aquesta entrada, que curiós! Ara que això fins a quin punt és "legal"? És que n'hi ha que són pràcticament iguals!

A mi, parlant de pel·lícules i còpies...em va decepcionar molt la pel·lícula "The Holiday" que hi surten la Kate Winslet i la Cameron Diaz. Uns anys abans que s'estrenés havia vist una pel·li que es deia "Tara Road", que suposo que era més independent i tenia menys recursos que The Holiday. La qüestió és que la pel·li aquesta que dic jo era molt prèvia (ja que, a més, estava basada en el llibre Tara Road, d'una autora que es diu Maeve Binchy, que el va escriure ja fa anys)... L'argument de Tara Road i el de The Holiday és i-d-è-n-t-i-c. Vaja, que The Holiday és una còpia en tota regla.

No sé, sembla que hi ha una onada de falta de creativitat!

Mònica ha dit...

Suposo que és legal, perquè sempre et pots defensar basant la teva argumentació a la inspiració d'un cartell, d'una imatge, etc. per fer un altre cartell, obra o disseny.

Fa temps, vaig visitar una exposició a Barcelona, que feia referència a les inspiracions o còpies entre marques i productes; anomenada "Cocos, còpies i coincidències".

T'adjunto dos enllaços per si en vols saber més coses:
http://www.accesomedia.com/display_release.html?id=21613
http://www.3cat24.cat/noticia/76438/altres/Lexposicio-Cocos-copies-i-coincidencies-mostra-el-mon-de-les-copies-al-FAD

Martí ha dit...

Ostres, els de "Closer" i "Los Testigos" no els havia vist i són quasi calcats! Tot i que a vegades no dubto que existeixen les coincidències, alguns casos són massa sospitosos...

Moltes gràcies per la referència al blog! :)

Mònica ha dit...

Tens raó, Martí!! Són quasi idèntics!

Gràcies a tu per l'aportació! M'ha servit de gran ajuda! ;)

Unknown ha dit...

Una nova coincidència a afegir! Un dels cartells que s'han fet de la pel·lícula "Cowboys and Aliens", recorda inevitablement a "Sin Perdón"!

http://www.google.es/imgres?q=cowboys+and+aliens&hl=es&biw=1394&bih=784&gbv=2&tbm=isch&tbnid=yKw5IHiq6b5hmM:&imgrefurl=http://www.uruloki.org/felipeblog/cine-de-ciencia-ficcin/primeros-carteles-de-cowboys-aliens-y-pirates-of-the-caribbean-on-stranger-tides-darren-arofnosky-presenta-the-wolverine-y-asegura-que-no-ser-una-secuela-a-un-tris-de-los-trailers-de&docid=hW39hoeRJuvYkM&w=580&h=860&ei=1sB9Tq2sLYiq8QOm8d2VAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=587&vpy=341&dur=373&hovh=273&hovw=184&tx=117&ty=115&page=2&tbnh=156&tbnw=105&start=26&ndsp=26&ved=1t:429,r:15,s:26

Publica un comentari a l'entrada