8 de març 2011

"American Beauty"

American Beauty és una irònica reflexió sobre el somni americà en una família nord-americana de classe mitjana de gran èxit entre el públic i crítica.

FITXA TÈCNICA
Títol: "American Beauty"
Títol original: "American Beauty"
Any: 1999
Gènere: Drama
Director: Sam Mendes
Repartiment principal: Kevin Spacey, Annette Bening, Peter Gallagher, Thora Birch i Mena Suvari.
Sinopsi: Lester gaudeix d'una vida tradicional amb la seva dona i la seva filla. Un dia s'adona que no tot és com es pensava i decideix fer un canvi a la seva vida amb l'ajuda d'un personatge sensual femení.
Premis: 5 Oscars (Millor pel·lícula, director, actor, guió i fotografia), 3 Globus d'Or, 6 BAFTA, 2 premis National Board of Review i 2 premis Festival de Toronto.

Anàlisi del cartell

El punt de vista d'aquest cartell és difícil de determinar ja que es tracta del pla detall d'un tors nu femení.
Segons he consultat per la xarxa, molt crítics o amants del cinema (que creen llistes sobre els millors cartells de la història del cinema) consideren aquest cartell com un dels cent millors dissenyats fins al moment.*

Els elements amb els quals està creat aquest cartell són quatre: tors nu, una mà, una rosa i els crèdits.
Tal i com es pot observar, el tors nu ocupa tot l'espai del cartell (convertint-se en la textura del cartell), mentre que la mà i la rosa estan col·locats al marge inferior. 
La composició final és molt centrada, i gairebé simètrica, si tenim en compte el melic. Aquest element és el punt central del cartell, i el que exerceix de cor del mateix cartell.

Si tracem una línia horitzontal i una altre vertical, prenent el melic com a punt d'unió entre les dues rectes, el cartell es divideix en quatre parts:
- A la part superior; hi apareix el títol del film (American Beauty), els noms dels dos actors protagonistes, i un breu eslògan.
- A la part inferior; hi trobem una mà, la rosa i la resta de crèdits més importants.
- La part superior es divideix en dos; dreta i esquerra.
- La part inferior també es divideix en dos; dreta i esquerra.

La paraula "American" i el nom de l'actor masculí, es localitzen al marge superior esquerra; mentre que la paraula "Beauty" i el nom de l'actriu, es localitzen al marge superior dret.
El mateix succeeix amb el marge inferior; la mà apareix al marge inferior esquerra; mentre que la rosa i la resta de crèdits, apareixen en el marge inferior dret.

He pensat que gràficament aquests conceptes s'entendrien amb més claredat, i per això us adjunto un breu esquema:


En aquest cas, van creure oportú centrar tot el text al marge superior, i deixar el marge inferior per centrar la imatge gràfica, sensual i associativa.

El recurs utilitzat per persuadir a l'espectador és clarament sensual, i per tant, al públic al qual va dirigit és adult. 

Més informació de la pel·lícula...

Us deixo amb el tràiler en anglès subtitulat al castellà:



Què us sembla el cartell? Vosaltres també el considereu com un dels millors de la història del cinema?

*Properament, faré una entrada al bloc sobre algunes d'aquestes llistes on destaquen els millors cartells de cinema.

I A LA PROPERA ENTRADA... si t'agrada el cinema i les rutes, no et perdis la propera entrada!

2 comentaris:

Marc ha dit...

Els profans només hi veiem un anunci, no observem pas tanta feina de bon disseny. Però analitzat així, sí que sembla realment ben pensat. Un bon cartell per una bona pel·lícula!

Mònica ha dit...

Moltes gràcies pel comentari, Marc! ;)

Publica un comentari a l'entrada