30 de març 2011

Conceptes

En posts anteriors, us vaig prometre que us comentaria diferents models i tipus de muntatge, i els termes camp i fora de camp. 
Posteriorment, faré un altre post comentant els tipus de so, per incloure-ho dins l'apartat "conceptes i curiositats".

1. Els models de muntatge 

- Continuïtat: quan l'espectador està pendent de l'acció no s'adona dels diferents talls que conté la narració del film. D'aquesta manera, el film ens ha descrit una acció amb continuïtat. Seria el conegut muntatge clàssic del cinema.


- Juxtaposició: quan els diferents plans no tenen una coincidència temporal i d'espai. Seria el conegut com a muntatge ideològic.


2. Tipus de muntatge

- Tall directe: és el més utilitzat. S'utilitza quan un pla ve seguidament després d'un pla.

- Encadenat: el pas d'un pla a un altre pla, una mica més suau. (minut 0:15)  


- Fos a negre: el primer pla es fon a negre, i el segon apareix en negre. (minut 3:25)



- Cortinetes: una o vàries línies que escombren l'enquadrament en alguna direcció. D'aquesta manera, es va amagant progressivament l'última imatge d'una escena per incorporar-ne una de nova.


3. Definició de camp i fora de camp

- Camp: tot el que es es veu dins d'un pla.
- Fora de camp: tot el que queda fora del pla. En l'àmbit del cinema té una finalitat artística.



I A LA PROPERA ENTRADA... el cartell d' "El perfum"


3 comentaris:

Jordicine ha dit...

Fins ara només sabia si un cartell m'agradava o no. Gràcies al teu blog ara hi miro moltes més coses. Etic fent un master en cartells, Mònica. Gràcies!

Anònim ha dit...

Pot ser que hi hagi alguns tipus de pla que avui en dia quedin una mica antiquats? Parlo sense massa coneixement de causa, però és cert que les corinetes, per exemple, ara ja casi no s'utilitzen? ;) M'ha semblat interessant que posessis exemples de cada cosa..de vegades per algun treball ho he buscat i no ho he trobat tan ben exemplificat ;)

Mònica ha dit...

Jordicine, moltes gràcies per les teves afalagadores paraules! De debò! Animen a seguir endavant amb positivisme! I em conformo amb un granet de sorra! El terme màster, són paraules majors! Moltes gràcies de nou! :)

It's not a phase, estic totalment d'acord amb tu. El tema de les cortinetes està antiquat, però com que apareix en la teoria, creia convenient incloure la seva descripció! Encara avui crec que es podria trobar algun cas aïllat, però és això, aïllat, i en altres circumstàncies; com pel·lícules de caire més domèstic, per exemple.
I moltes gràcies pel teu comentari! M'alegro que sigui útil la informació que puguis trobar en el bloc! ;)

Publica un comentari a l'entrada