1 de març 2011

Oscars 2011

Aquest diumenge passat es va celebrar la gala 83 de l'entrega dels premis Oscars de cinema. 

En aquest entrada, però, no analitzarem com va ser la gala, ni els parlaments, ni si els premis eren previsibles o no. 
Aquesta entrada, farà un breu repàs pels cartells de les pel·lícules que s'han emportat alguna de les estatuetes, més importants, cap a casa.


Títol: "El discurso del rey"
Títol original: "The King's Speech"
Oscars obtinguts: 4 (Millor pel·lícula, director, actor i guió original)
Breu anàlisi del cartell: Es tracta d'un punt de vista natural amb un pla conjunt, per tal de presentar el personatge principal (Colin Firth), un dels personatges secundaris (Geoffrey Rush) i el rol que ocupa cadascú en el film. 
Aquest fet es pot observar si ens fixem amb la posició corporal dels dos actors i la situació que ocupen en l'espai cadascun d'ells. 





Títol: "Origen"
Títol original: "Inception"
Oscars obtinguts: 4 (Millor fotografia, mescla de so, muntatge de so, efectes visuals)
Breu anàlisi del cartell: Amb aquest film, i en aquest m'atreveixo a incloure el cartell, és difícil definir un punt de vista concret. 
Tot i això, es podria mencionar l'ús d'un pla general que presenta els principals personatges i descriu el lloc, i com és el lloc, on es localitzen les figures humanes.





Títol: "La red social"
Títol original: "The Social Network"
Oscars obtinguts: 3 (Millor guió adaptat, Banda sonora original i muntatge)
Breu anàlisi del cartell: Punt de vista natural i pla gairebé detall, ja que només ens mostren una quarta part del rostre del personatge principal de la narració. 
El text que acompanya la imatge ens fa coneixedors de la figura que s'amaga darrere de la frase "No haces 500 millones de amigos sin ganarte algunos enemigos"





Títol: "The fighter"
Títol original: "The fighter"
Oscars obtinguts: 2 (Millor actor secundari i actriu secundària) 
Breu anàlisi del cartell: Punt de vista mig i ús del pla conjunt, on es descriuen dos dels personatges i s'intueix el lloc on succeeix la narració (ring) i la narració mateixa (el boxa). 
Cal mencionar el gran espai que ocupen els premis obtinguts pel film (fins al moment d'aquesta edició del cartell),  la nul·la presència d'eslògan o frase i el poc espai atorgat a una imatge que ens presenti la pel·lícula.





Títol: "Toy Story 3"
Títol original: "Toy Story 3"
Oscars obtinguts: 2 (Millor pel·lícula d'animació i cançó original)
Breu anàlisi del cartell: Punt de vista lleugerament picat, i pla general on ens mostren els principals personatges que participen en l'acció del film.
Cal destacar el grau d'importància que atorga el cartell, a cada personatge, segons la posició que ocupa en l'espai (davant, els personatges més importants o coneguts).




Títol: "Alícia en el país de las maravillas"
Títol original: "Alice in Wonderland"
Oscars obtinguts: 2 (Millor direcció artística, disseny de vestuari)
Breu anàlisi del cartell: Punt de vista mig o natural i primer pla d'un dels personatges principals de la narració.
Amb l'ús d'aquest pla, el cartell ens presenta un dels actors més coneguts i mediàtics del film (Johnny Depp) i la caracterització que requereix el personatge per ser creïble dins la història.





Títol: "Cisne negro"
Títol original: "Black Swan"
Oscars obtinguts: 1 (Millor actriu)
Breu anàlisi del cartell: Punt de vista mig o natural i ús d'un primer pla de l'actriu protagonista del film (Natalie Portman). 
Amb aquest primer pla ens mostren tres detalls imprescindibles de la pel·lícula: el "cisne negro" és la cara que apareix en el cartell, l'esquerda que es pot observar en el seu rostre ens avisa que alguna cosa s'amaga sota l'aparença, i per últim, les plomes blanques ens informen que la narració està ambientada en la dansa.





Títol: "En un mundo mejor"
Títol original: "In a better world"
Oscars obtinguts: 1 (Millor pel·lícula de parla no anglesa)
Breu anàlisi del cartell: Diferents punts de vista i plans utilitzats. S'usa principalment el punt de vista natural, tot i que hi ha un lleuger picat en algunes imatges. 
Els plans usats són varis (primeríssims primers plans, pla conjunt i pla general).
Amb els diferents punts i plans emprats, es vol presentar als espectadors, alguns dels fets narratius que succeeixen en el film.




Títol: "Hombre lobo"
Títol original: "The wolfman"
Oscars obtinguts: 1 (Millor maquillatge)
Breu anàlisi del cartell: Punt de vista lleugerament contrapicat i ús del pla americà o pla 3/4. 
El punt de vista escollit fa créixer el personatge per atorgar-li una major importància dins del film, ja que és la presentació del personatge que porta el nom de la pel·lícula.









Més informació dels premis i de la gala...











I A LA PROPERA ENTRADA... recull breu de conceptes i/o definicions utilitzades en el cinema i enllaços o llibres interessants per consultar.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Personalment els que m'agraden més són els cartells d'Alícia al país de les meravelles (pels seus colors i la seva originalitat), i també el de Los Chicos estan bien que, vaja, al final no va guanyar cap Oscar però penso que el cartell tenia com molta vitalitat.

Els que menys, des del meu punt de vista, Black Swan (el trobo com molt "fosc", però, de fet, la pel·lícula ja és així!) i Hombre Lobo.

Mònica ha dit...

Sí, és cert, el cartell de "Cisne negro" és molt fosc, però tal i com dius, la peli ja és així! Aconsegueix el seu objectiu! :)
I el cas d'"Hombre lobo" és ben curiós, perquè hi ha variats cartells d'aquest film, sobretot en la versió original...

Moroboshi ha dit...

Amb The Fighter penso que proven de cridar l'atenció sobre els premis que ha obtingut (que perspicaç que sóc, eh?) per contrarestar una pel·lícula que no destaca visualment. De fet, està rodada de manera que sembla un film independent de baix pressupost, i no és cert. Ara, amb mi va funcionar el tema dels premis i les nominacions, em va fer anar al cine a veure-la, i he de dir que és molt bona, de notable alt.

Mònica ha dit...

Jajajaja tens tota la raó Moroboshi!
I si a tu et va convèncer per anar-la a veure, ja va aconseguir el seu objectiu!!
Gràcies per les teves aportacions! Espero veure't per aquí! ;)

Publica un comentari a l'entrada