15 de març 2011

Inspiracions o casualitats (II)

En el post anterior, us havia parlat de les similituds que hi havia entre distints cartells de cinema; o entre aquests cartells, i altres obres de la història de l'art.

Aquest és el segon post per ampliar les inspiracions o casualitats, entre cartells de cinema, que he trobat fins al moment.
Si voleu consultar les similituds comentades a l'altre post, ho podeu fer aquí.

Cartells: inspiracions o casualitats (II)*


Shrek (2001) vs Los increibles (2004) vs Megamind (2010) vs Toy Story 3 (2010)

  



Les semblances entre els quatre cartells són força notables. En tots ells, els personatges de les històries corren en direcció a l'espectador, com si volguessin saltar i sortir del cartell, i el personatge principal del film es troba força centrat i en primer pla. Curiosament, no es tracta de productores diferents entre els quatre films; dues d'elles ("Shrek" i "Megamind") són  de Dreamworks, i les altres dues ("Los increíbles" i "Toy Story 3") de Walt Disney-Pixar Animation Studios.
Una de les raons probables per escollir aquest tipus de composició, és que aquest disseny atorga acció i força a la presentació del film.


Buscando a nemo (2003) vs Movida bajo el mar (2006)

 

"Movida bajo el mar" no l'he vist, però pel que he llegit, crec que no va tenir ni la mateixa rebuda ni la mateixa bona crítica que va tenir en el seu dia "Buscando a Nemo". Si fos pel cartell, diria que gairebé és la mateixa història i narració amb uns personatges semblants.


Cosas que hacer en Denver cuando estás muerto (1995) vs Rescate (1996)

 

Hi ha casos on les similituds són tan evidents que semblen fets expressament. Tot és possible, ja que entre la producció d'un film i altre, es porten ben poc temps.


El días más largo (1962) vs Salvar al soldado Ryan (1998)

  

Tal i com podeu observar, els dos primers cartells són de la mateixa pel·lícula "El día más largo". El primer és el cartell amb el disseny original, i el segon és la reedició del cartell amb motiu de la nova caràtula del DVD del film. Tant el primer com el segon, tenen similituds amb el film "Salvar al soldado Ryan". Sobretot amb el marge superior i amb el tractament que fan dels personatges principals dels film. Apareixen en primer pla i difuminats en el cel.


La sonrisa de Mona Lisa (2003) vs Espias en la sombra (2008) vs Los hombres que miraban fijamente a las cabras (2009)

  

En aquests tres cartells, de narracions i gèneres ben diferents, el tractament per a presentar els personatges és gairebé idèntic. En els tres casos, s'usen majoritàriament els primers plans dels principals protagonistes, i com és obvi, el perfil de cadascun d'ells. La meva pregunta és: Per què tots miren a la dreta?


Alguns dels cartells que heu pogut veure, els he extret del bloc maconfidential, gràcies a l'aportació que va fer en un post anterior, a través d'un comentari. Us convido que feu una visita pel seu bloc!


En entrades posteriors, proposaré altres inspiracions o casualitats trobades entre els cartells de cinema.


I A LA PROPERA ENTRADA... una senzilla pel·lícula sobre l'afecte i la complicitat "Once"


5 comentaris:

Anònim ha dit...

Shrek i Los Increibles són idèntics! I mira que he vist les dues pel·lícules, i he vist els cartells mil cops, però mai m'hi havia fixat! Bona observació! :D

Mònica ha dit...

sí!! jo tampoc m'hi havia fixat!! i m'he adonat d'alguns quan estava buscant diferents cartells per fer el post! :)

Moroboshi ha dit...

Podríem veure-hi diversos motius. Homenatge? Plagi? Inspiració? Nombre reduït d'idees i per tant casualitat?

No ho sé, però el cas de la pel·li del Gibson, amb un any de diferència, em sembla que és més aviat plagi. És impossible que no se n'adonessin ells mateixos.

Pel que fa a les d'animació, potser també és plagi, però em fa pensar en composicions habituals en les portades de còmics de superherois, sobretot antigues, en què un heroi lidera els altres i corren tots junts.

Mira't aquest fòrum on es posen altres exemples de "casualitats": http://www.movieposterdb.com/forum/topic/41

Mònica ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mònica ha dit...

Bona referència sobre els còmics, Moroboshi! No m'havia adonat! :)

Alguns dels cartells que apareixen en l'enllaç que m'adjuntes, ja els tenia a la llista per comentar-los en un altre post d'"Inspiracions o casualitats". D'altres els he trobat molt itneressants!! M'ho apunto!! ;)

Publica un comentari a l'entrada