19 d’oct. 2011

"12 hombres sin piedad"

Avui us porto un cartell que trobem en el llibre "Film Posters of the 50s" del film "12 hombres sin piedad"

FITXA TÈCNICA
Títol: "12 hombres sin piedad"
Títol original: "12 Angry Men"
Any: 1957
Gènere: Drama 
Director: Sidney Lumet
Repartiment principal: Henry Fonda, Lee J.Cobb, Robert Webber, Martin Balsam, Jack Warden, E.G. Marshall i Ed Begley
SinopsiDotze homes han de decidir per unanimitat la condena per un jove que està acusat de matar al seu pare. Al principi, onze homes estan d'acord amb la culpabilitat del jove, però només un dels membres creu que és innocent i intentarà debatre el seu raonament.  


Anàlisi del cartell


El cartell ens presenta un seguit de primeríssims primers plans dels dotze personatges que donen nom al film.

Aquests plans donen forma a la fulla del ganivet que apareix com element central en la composició del cartell. Però no em vull despistar, i ja que parlem dels plans, i dels rostres dels personatges, fem-los una ullada (probablement haureu d'ampliar la imatge si ho voleu percebre amb facilitat).

Els rostres dels dotze homes no són iguals. Cadascun d'ells té unes expressions facials determinades que ens descriuen i revelen quin és el seu comportament o emoció. 

Aquests personatges estan agrupats en tres perfils o grups de personatges:
1) el personatge de l'esquerra (Henry Fonda) és el rostre més gran del cartell
2) grup format per 5 homes amb unes mides semblants i detalls físics treballats
3) i arribem a l'últim grup, format per 6 homes que apareixen en dimensions més reduïdes, i amb pocs detalls físics treballats. Fins i tot, apareix algun personatge amb la cara mig amagada. 

Cada grup es podria considerar com la seva participació en la narració del film. Com més lluny, menys participatiu o menys rellevant pels fets que succeeixen en el film.

Mirant els rostres dels actors, en podem extreure moltes coses (hàgim o no vist el film). El personatge de Henry Fonda ens mostra una cara serena, seria i pausada. Gairebé podríem dir que es tracta del personatge que ens mostra més seguretat en el cartell. Els membres del 2n grup ens mostren rostres amb desgrat (nassos arrugats, celles caigudes, llavis superiors un pèl elevats i ulls gairebé tancats) i amb ràbia (celles juntes i caigudes, mirada intensa i parpelles tenses).
Tots aquests gestos ens mostren una part de la dimensió psicològica de cadascun d'aquests personatges i l'actitud que mostraran davant dels fets narratius.
L'últim grup, el menys actiu, ens mostren cares més dubtoses (fronts arrugats i celles juntes) ja que probablement estan avaluant els fets i els diàlegs que s'originen en el film.

Tal i com hem dit anteriorment, aquests rostres donen forma al ganivet central del cartell, que està enquadrat dins un rectangle negre, i que alhora, aquest últim està enquadrat dins un altre rectangle verd. Però no ens podem enganyar, el protagonista indispensable d'aquest cartell es troba en els rostres dels personatges. L'únic element que ens pot enganyar l'atenció és el títol del film "12 Angry Men".


Més informació de la pel·lícula

Aquest film ha tingut nombroses versions i paròdies. Veurem el tràiler i algun fragment, de dues versions.

La primera, una versió espanyola que es va fer l'any 1973 amb Gustavo Pérez Puig com a director, i Jesús Puente, Pedro Osinaga, José Bódalo, Luis Prendes, Manuel Alexandre, Antonio Casal, Sancho Gracia, José María Rodero, Carlos Lemos, Ismael Merlo, Fernando Delgado i Rafael Alonso, com actors protagonistes.
Podeu veure el film sencer aquí (font: Rtve a la carta).

Us adjunto alguns fragments en aquest enllaç a YouTube:



Existeix una altre versió més moderna, realitzada l'any 1997 amb Jack Lemmon com actor protagonista i William Friedkin com a director, en aquest cas, del telefilm.


Us adjunto el tràiler original del cartell que hem analitzat (anglès):



En coneixeu alguna altre versió? Heu vist alguna de les que hem comentat? Jo només he vist la de Sidney Lumet. 


5 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona pel·lícula! Jo l'havia vist fa molts anys i no recordava com es deia i quan l'any passat ens la van fer veure va ser un molt bon redescobriment! ^^ Tal i com dius, el cartell, però suposo que es podria dir que en la pel·lícula també, hi ha molts primeríssims primers plans, que només amb això ja descobreixes moltes coses de què pensen els personatges i de quin protagonisme tenen dins la pel·lícula. Sens dubte és una pel·lícula molt recomanable! ;)

Anònim ha dit...

La tinc una mica oblidada, però guardo bon record. El cartell m'agrada! Un petó, MÒNICA. JORDICINE.

Carles Garcia Guinda ha dit...

Quina gran pel·lícula i com trobem a faltar a Lumet. Desconeixia aquest cartell. Em sembla molt de l'enyorada vella escola clàssica. Magnífic post! Recordar la versió espanyola pel programa Estudio Uno m'ha causat gariebé una regressió. Va ser un molt bon treball hispà. Millor que el cinema que es feia per aquells temps per aquestes contrades. :)

Anònim ha dit...

Siempre he querido ver "12 hombres sin piedad" y no me he atrevido del todo. Quizá ahora sea el momento perfecto.

http://popfilaxis.blogspot.com

Anònim ha dit...

Sí, considero que és una molt bona pel·lícula amb una ambientació molt teatral

Publica un comentari a l'entrada